Hoe schrijf je 'esports'?

  • February 9th, 2020

Redeye
Ik lees graag nieuws over esports, of e-sports, of eSports, of E-sports, of ESports. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Het ergste is nog dat een nieuwsuitgever zelf niet eens consistent is met spelling. Dat hangt helemaal af van wie het artikel heeft geschreven. Internationaal gezien is de spelling van esports ook een onderwerp van discussie. Een van de populairste gastheren en commentatoren ter wereld, Paul ‘Redeye’ Chaloner, heeft er zijn missie van gemaakt om een vaste spelling te krijgen: esports.

Nederlands
In het Nederlands is het verhaal iets anders. Net als in het Engels gebruiken we geen hoofdletter tenzij het woord aan het begin van de zin staat. De vraag of we esports dan met of zonder streepje moeten schrijven wordt beantwoord door OnzeTaal:

'Volgens de Nederlandse regels schrijf je een streepje na 'e' in de betekenis 'electronic/elektronisch'. Van Dale noemt bijv. 'e-sport' en 'e-sporter'. Je kunt ook overwegen om 'esports' als leenwoord te behandelen; die Engelse meervouds-s is daar al een indicatie van.' – OnzeTaal op Twitter, 29-05-2018.

Conclusie
Hoewel beide opties goed zijn, kiezen we zelf voor ‘esports’ vanwege het internationale karakter van esports. Een van de grootste verschillen tussen sport en esports is namelijk dat esports inherent een internationaal karakter hebben. Wil je meer weten over het verschil tussen sport en esports? Lees dan ook dit artikel.