Corona, isolatie en esports

  • March 23rd, 2020

Van ‘het is maar een griepje’ naar ‘ik denk niet dat ik het komende jaar nog naar buiten kan’, het coronavirus is een onvermijdelijke aanwezigheid geworden in het dagelijks leven. Alle evenementen waar mensen bij elkaar komen zijn afgelast. Hoe moet een mens zich nu nog vermaken? Esports is een van de antwoorden op dit probleem en wat ons betreft dit is de gouden kans om esports mainstream te laten worden.

Amerika

In Amerika zijn sport en presteren belangrijke onderdelen van de cultuur. American Football, NASCAR, basketbal en ijshockey zijn daar de grote sporten. Esports probeert door middel van tv-aanwezigheid om daartussen te komen, maar dat lukt nog niet echt. De reacties varieren van ‘waarom zijn er nerds op mijn sportkanaal’ tot ‘dit is de oorzaak van school shootings, ik zeg mijn abonnement op’.

(Slasher op Twitter, 2019)

Om toch wat entertainment te verzorgen in deze thuisgeïsoleerde wereld, besloot een Amerikaanse omroep weer te proberen om esports uit te zenden. NASCAR werkt samen met de uitgevers van de game iRacing om een zo realistisch mogelijke digitale versie van NASCAR te maken. In plaats van de echte NASCAR besloot Fox Sports om de iRacing versie uit te zenden. De uitzending kreeg positieve reacties van fans, zoals ‘never knew this existed, great job and great content’ en ‘just as entertaining as the real NASCAR races’.

Europa

Niet alleen in Amerika is de aandacht voor esports opeens vergroot. In Spanje heeft Ibai Llanos, game commentator en influencer, een FIFA-toernooi opgezet met een twist: de spelers zijn voetballers uit La Liga. Elk team heeft een speler gekozen die meedoet. Vanuit La Liga zelf is $100.000,- gedoneerd, waarbij de winnaar van het toernooi mag kiezen aan welk goed doel dit wordt gegeven.

Ondertussen zijn het Britse Sky Sports en formule 1-coureur Lando Norris digitale formule 1-wedstrijden aan het rijden. Lando streamde zelf op Twitch.tv naar ongeveer honderdduizend mensen, terwijl andere deelnemers nog eens 250.000 mensen bereikten. Dit is zonder het beriek van Sky Sports.

Acceptatie

De eerste stap om esports geaccepteerd te laten worden als ‘normale’ vorm van entertainment, is door de weerstand weg te halen. Die stap wordt hiermee bereikt; mensen die normaal niets met esports hebben, worden meegenomen in de games die het meeste raakvlak hebben met hun eigen hobby. Iedereen die nu denkt ‘dat digitale NASCAR is zo gek nog niet’, zal minder weerstand krijgen tegen gamen in het algemeen. Zo wordt esports langzaam maar zeker een echte sport.

Wilt u zelf een toernooi of esports-gerelateerde activiteit organiseren? Neem dan nu contact met ons op!